#ummazing by syira

#ummazing by syira

Friday, December 16, 2011

kundas...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته ...

PAGI!!!!

ok.. hari ni xde ape citer y menarik.. ade tu ade tapi y ni lagi menarik... sbb hari ni kita nak buat kundas.. kundas ni sejenis makanan ala2 cakoi tapi cara acuannye sedikit berbeza.. klo perak, kami panggil kundas ni "kundeh" hehehe.. maklum le... perak mmg sebutnye begitu ghoper.. hakhakhak ^_^...

mari kita lihat bahan2 nye ye... :)


 tepung cap sauh... hehehe... actually, cap ape2 pon xpe...
asalkan tepung gandum... setengah kilo (500gram)




 yis.... gune separuh je... :)




 telur 2 biji.. saiz A ke, B ke, C ke... terpulang.. :)



gula 2 cawan, garam secukup rasa
yang segumpal kaler cokelat tu yis... :)







okei.... cara2 nak membuatnye.... ^_^ : 

A :

 1) gula
2) garam
3) air suam
4) yis

:: satukan keempat2 bahan tersebut, kemudian kacau sehingga semuanya sebati.. :)


B :

 5) telur 2 biji
6) tepung 500 gram or setengah kilo

:: gaul tepung bersama2 telur ... :)




satukan bahan2 A dan B... kemudian gaul pelan2.. rasa xcukup tepung, tambah and xcukup air pun tambah.. 

gaul and pukul guna tangan jgn gune mesin ye... :)

pukul sampai betul2 kembang... 
(time ni turn k.ipar pukul.. hehehe)




pastu, ratakan supaya dia boleh naik kembang and cantik... :)
( tgk la tgnku habis urat2 naik.. lenguh.. huhu ^_^ )

apa yang perlu anda bersedia utk pukul bancuhan ni ialah:
* tanggalkan segala apa yang ada di jari
* pastikan tangan bersih
*pastikan kuku pendek dan bersih.. :)



bila dh settle, tutup rapat2 supaya xde ape2 makhluk boleh sewa dlmnye.. hehehe ^_^

actually, masa bancuh ni, dalam pukul 10malam mcm tu la..
dalam pukul 6pg kot k.ipar start goreng dah...
ble dh kembang, cantik and senang la nk potong kecik2 utk goreng...
nak potong tu, pastikan ade sedikit tepung supaya xmelekat kat jari2 mulus anda... :)




dan hasilnye selepas digoreng... jeng jeng jeng....

inilah hasilnye.... nak makan dgn ape2 pon xpe.. ikut selera dan citarasa masing...

nak makan dgn cokelat cair ke, kaya ke, sambal ke, kuah durian ke.. ape2 la...


:: resepi ni, kak ipar yang ajar... buat and bancuh same2 kundas ni... time pukul tu, gilir2 sbb lenguh tgn dibuatnye nk pukul sorang2.. hakhak :)

:: ok, selamat mencuba ye... xpaham leh tinggalkan komen.. jangan tinggalkan no telefon ye.. ^_^ V

No comments:

Friday, December 16, 2011

kundas...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته ...

PAGI!!!!

ok.. hari ni xde ape citer y menarik.. ade tu ade tapi y ni lagi menarik... sbb hari ni kita nak buat kundas.. kundas ni sejenis makanan ala2 cakoi tapi cara acuannye sedikit berbeza.. klo perak, kami panggil kundas ni "kundeh" hehehe.. maklum le... perak mmg sebutnye begitu ghoper.. hakhakhak ^_^...

mari kita lihat bahan2 nye ye... :)


 tepung cap sauh... hehehe... actually, cap ape2 pon xpe...
asalkan tepung gandum... setengah kilo (500gram)




 yis.... gune separuh je... :)




 telur 2 biji.. saiz A ke, B ke, C ke... terpulang.. :)



gula 2 cawan, garam secukup rasa
yang segumpal kaler cokelat tu yis... :)







okei.... cara2 nak membuatnye.... ^_^ : 

A :

 1) gula
2) garam
3) air suam
4) yis

:: satukan keempat2 bahan tersebut, kemudian kacau sehingga semuanya sebati.. :)


B :

 5) telur 2 biji
6) tepung 500 gram or setengah kilo

:: gaul tepung bersama2 telur ... :)




satukan bahan2 A dan B... kemudian gaul pelan2.. rasa xcukup tepung, tambah and xcukup air pun tambah.. 

gaul and pukul guna tangan jgn gune mesin ye... :)

pukul sampai betul2 kembang... 
(time ni turn k.ipar pukul.. hehehe)




pastu, ratakan supaya dia boleh naik kembang and cantik... :)
( tgk la tgnku habis urat2 naik.. lenguh.. huhu ^_^ )

apa yang perlu anda bersedia utk pukul bancuhan ni ialah:
* tanggalkan segala apa yang ada di jari
* pastikan tangan bersih
*pastikan kuku pendek dan bersih.. :)



bila dh settle, tutup rapat2 supaya xde ape2 makhluk boleh sewa dlmnye.. hehehe ^_^

actually, masa bancuh ni, dalam pukul 10malam mcm tu la..
dalam pukul 6pg kot k.ipar start goreng dah...
ble dh kembang, cantik and senang la nk potong kecik2 utk goreng...
nak potong tu, pastikan ade sedikit tepung supaya xmelekat kat jari2 mulus anda... :)




dan hasilnye selepas digoreng... jeng jeng jeng....

inilah hasilnye.... nak makan dgn ape2 pon xpe.. ikut selera dan citarasa masing...

nak makan dgn cokelat cair ke, kaya ke, sambal ke, kuah durian ke.. ape2 la...


:: resepi ni, kak ipar yang ajar... buat and bancuh same2 kundas ni... time pukul tu, gilir2 sbb lenguh tgn dibuatnye nk pukul sorang2.. hakhak :)

:: ok, selamat mencuba ye... xpaham leh tinggalkan komen.. jangan tinggalkan no telefon ye.. ^_^ V

No comments: